DÜNYA VE OLİMPİYAT ŞAMPİYONU

GÜREŞİMİZİN BÜYÜK KAYBI

MAHMUT ATALAY’I KAYBETTİK

 

            Türk Spor tarihinde güreşimizin efsane  isimlerinden Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Mahmut Atalay hakkın rahmetine kavuştu.1934 yılında Çorumda Dünyaya gelen Atalay 1952 yılında Çorum bölgesinde güreşe başladı.Antrenörleri; Halit Balamir, Celal Atik, Yaşar Doğu,Halit Balamir ve Nasuh Akar oldu.20 Kez Türkiye şampiyonu olan Atalay 1959 yılında Milli takıma seçilerek Akdeniz oyunlarında şampiyon oldu.Spor hayata büyük başarılarla dolu olan Atalay :  1959 yılı Beyrut LÜBNAN da Serbest stil 73 Kg da Akdeniz Oyunları 1. , 1963, 1967 Balkan Birincisi, 1965 Manchester Dünya 2, 1968, 1969 Avrupa 2, 1966 Toledo Dünya Şampiyonu, 1968 Meksiko olimpiyatlarında Olimpiyat Şampiyonu oldu. 1968 yılında Mexico da yapılan olimpiyat oyunları finali öncesi Rahmetli milli takım antrenörü Celal Atik gelir ve Atalay’a şöyle der: Mahmut karşımızda Fila’nın Başkanı R.Coulon  var her türlü tezgah ayarlanmış seni yendirecekler.Bunun üzerine Atalay; Hocam hayatının en rahat maçına hazır ol.Köşemde iki ayağını ayağın üzerine atıp havlunu omUzuna koy.Gayet rahat ol.Bu cesaretli ve yürekli cevabı alan Celal Atik Hüngür hüngür ağlamaya başlar ve omzundaki havlu ile gözyaşlarını silerek Atalay’ı mindere çıkarır.Fransızların o dönem fırtına adamı Daniel Robin’e minderi dar eden Atalay rakibini 9-1 mağlup eder ve Ülkemize Olimpiyat altın madalyası kazandırır.O dönemlerin en teknik güreşçisi olan Atalay: Bilhassa Dönerek çok süratli dalma, göğüs çaprazı, koltuk altı ve çipe gibi kendine has özel teknikleri vardı.Göze hoş gelen çok estetik güzelliklerle güreş yapan Atalay’ı 1968 yılında Fila (Dünya güreş federasyonu) Dünyanın en teknik güreşçisi ünvanı ile ödüllendirdi.Güreşçilik hayatından sonra ticarete atılan Atalay Ankara’da   ticaret ile uğraştı.Güreşten kopmayan şampiyon milli takımlarımızda çeşitli dönemler Antrenörlük, Teknik danışmanlıklarda bulundu.Yine Federasyon Asbaşkanlığı ve federasyon başkanlığına da vekelet eden Atalay Her zaman güreşin içinde ve yanında oldu. Güreş hayatı boyunca 70 ve 78 kilolarda güreşen Atalay  eğer güreşçi olmasaydı gönlündeki mesleğin Pilot luk olduğunu söylerdi.Ortaokul Mezunu olan Atalay Güreş hayatı içerisinde Şekerspor ve Batman Petrolspor kulüplerinde güreşti.Mütevazi kişiliği ve sevecenliği ile güreş camiamızda  Herkesin sevdiği “MAHMUT HOCA” idi.Evli ve 3 çocuk babası olan Mahmut Atalay 37 yaşında Olimpiyat şampiyonluğu yakalayan Türk ve Dünya güreşinde ender insanlardan birisidir.Son söz olarak : Türk güreşinde bir devrin en önemli şampiyonlarından Atalay’ı kaybettiğimiz için üzüntümüz sonsuzdur.Merhuma ve Allahtan Rahmet dilerken güreş camiamızın ve Aziz milletimizin başı sağolsun.

 Mahmut Atalay Toprağa Verildi.
 
  

Türkiye Güreş Milli Takımı’nın efsanevi isimlerinden Dünya ve Olimpiyat şampiyonu Mahmut Atalay 4 Aralık 2004 günü vefat etti.

1864 Büyük Çerkes Sürgünü sırasında Anadolu'ya gelip Çorum'un Cemilbey (Çorak) köyüne yerleşen Negoy sülalesinden Sapsığ bir ailenin oğlu olan Mahmut Atalay 6 Aralık 2004 (bugün) Ankara Hacıbayram Camii'nde kılınan öğlen namazının ardından defnedildi.

Mahmut Atalay için önce Türkiye Güreş Federasyonu tarafından bir tören düzenlendi. Atalay'ın cenazesi Türk Güreş Vakfı tarafından Ankara Karşıyaka mezarlığı içinde yaptırılan, dünya ve olimpiyat şampiyonlarının defnedildiği anıt mezarda toprağa verildi.

KENDİ AĞZINDAN HAYAT HİKAYESİ

Mahmut Atalay'ın doğduğu yer olan Cemilbey (Çorak) köyü web sitesinde yayınlanan kendi ağzından yaşam öyküsü şu şekildedir:

"Ben Mahmut Atalay, 1934 yılında Çorum merkez ilçeye bağlı Cemilbey Nahiyesi'nde (ÇORAK KÖYÜ) dünyaya geldim.

Her köy çocuğu gibi ben de Karakucak Güreşiyle güreşe başladım. Asker olduktan sonra harp okulunda Güreş antremanlarına başlayarak yavaş yavaş sesimi duyurmaya başladım. 1959 yılında Türkiye şampiyonu olduktan sonra Milli Takıma girdim. 1959 yılında Beyrut'taki Akdeniz Olimpiyatları'na katıldım. İlk şampiyonluğum burada Akdeniz Olimpiyatları'nda oldu. 1961 senesinde Tokyo'da yapılan dünya şampiyonasında 4. oldum. 1962 senesinde İstanbul'da yapılan Balkan Şampiyonası'nda şampiyon oldum. 1963 senesinde Bulgaristan Sofya'da yapılan Dünya Şampiyonası'nda 3. oldum. Yine aynı sene İtalya Napoli'de Akdeniz Olimpiyatları şampiyonu oldum. 1964 senesinde Tokyo'daki olimpiyatlarda üçüncü oldum. 1965 senesinde İngiltere'de Manchester'de 2. oldum. Yine 1965 yılında Bulgaristan Yanbolu'da Balkan şampiyonu oldum. 1966 senesinde Almanya Kalsruhe'de yenilmeden Avrupa ikincisi oldum. Aynı sene Amerika'da Ohaio Eyaleti Toledo şehrinde Dünya şampiyonu oldum. 1967 senesinde Hindistan Yeni Delhi'de Dünya şampiyonasında Dünya dördüncüsü oldum. Yine aynı sene İstanbul'da yapılan Avrupa Şampiyonasında yenilmeden ikinci oldum. 1968 senesinde Meksika'da Meksico City'de Olimpiyat Şampiyonu oldum.

150'nin üzerinde milli maç yaptım. 15 defa Türkiye Şampiyonu oldum. 1968 senesinden sonra faal güreş hayatımı noktaladım. Daha sonraki yıllarda teknik direktörlük Federasyon Asbaşkanlığı ve bir süre vekaleten federasyon başkanlığı yaptım. Milli takım sorumlusu olarak 16 yıl antrenörlük yaptım.

İlk güreş antrenörüm Çorum Bölgesinden Adil Candemir idi. Milli Takıma girdikten sonra rahmetli Yaşar Doğu oldu. Antrenörlüğüne doyamadığım hocalarımdan biridir. Daha sonra Celal Atik, Nasuh Akar ve Halit Balamir antrönörlüklerimi yapmıştır. Harp okulunda çalışırken Binbaşı Şeref Tunca kondisyon çalışmalarında en büyük katkısı olan hocalarımdan birisidir. Onun sayesinde Harp Okulu talebeleriyle beraber çalıştım (asker olmama rağmen) ve harpokulu öğrencileriyle aynı başarıyı gösterdiğim için zamanın Harp Okulu Komutanı Halil Güney Paşa'dan takdir plaketi aldım.

Şimdiki güreşçi kardeşlerime tavsiyem; sporun disiplinine uygun olarak çalıştıkları ve Şampiyon olacaklarına inandıkları anda başarılı olacakları kesindir